Απορρίφθηκε από την ΕΕ το αίτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων για αύξηση του ορίου πώλησης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα των Ελλήνων μελισσοκόμων για αύξηση του ορίου πώλησης από τα 1200 κιλά ανά έτος που ισχύει σήμερα στους 2,5 τόνους ή 15 κιλά ανά κυψέλη, με την αιτιολογία ότι θεωρείται υπερβολικά μεγάλη ποσότητα για να είναι προϊόν της δραστηριότητας ενός μεμονωμένου παραγωγού και, ως εκ τούτου, είναι υπερβολικά μεγάλη για να θεωρηθεί «μικρή ποσότητα» για τους σκοπούς των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 852/2004 και (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

Επίσης απορρίφθηκε και το αίτημα για επέκταση της περιοχής διάθεσης του μελιού σε όλη την επικράτεια, με την αιτιολογία ότι έτσι καθίσταται αδύνατη η διατήρηση της στενής σχέσης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Έτσι παραμένει ο περιορισμός πώλησης μόνο εντός της περιφερειακής ενότητας, διατηρώντας μία κατάφωρη αδικία για τους μελισσοκόμους πχ της Ευρυτανίας ή των Γρεβενών έναντι αυτών της Αττικής.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε ποια θα είναι από εδώ και μπρος η στάση των Ελλήνων μελισσοκόμω, καθώς τον περασμένο χειμώνα είχαν κατέβει σε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τα ζητήματα αυτά να συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *