Αποτελειώνουν τους μελισσοκόμους της Σιδηρούντας

Χαρακτηρίστηκε ως βοσκότοπος η μοναδική ανέπαφη έκταση πρασίνου από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Φωνή αγανάκτησης και απελπισίας υψώνουν οι μελισσοκόμοι της Σιδηρούντας 8 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου που είχε σαν αποτέλεσμα να καεί όλη η βλάστηση γύρω από το χωριό.

Η πυρκαγιά άφησε ανέπαφη μία έκταση μικρότερη του 1 τετ. χλμ. που ουσιαστικά αποτελεί πια τον μοναδικό πράσινο χώρο  στον οποίο οι μικρές ιδιοκτησίες είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμες, αλλά και ο μοναδικός χώρος που τα μελισσοσμήνη μπορούν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας βέβαια μεγάλες δυσκολίες  λόγω της περιορισμένης βλάστησης και ανθοφορίας, των κακών καιρικών συνθηκών και της μόνιμης παρουσίας στην περιοχή ενός μεγάλου κοπαδιού αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια  δεκάδων μελισσοσμηνών.

Απαράδεκτη απόφαση

Σε επιστολή τους στην εφημερίδα «Πολίτης Χίος», οι μελισσοκόμοι, σημειώνουν ότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση  της προηγούμενης δημοτικής αρχής να αναπτύξει ανεξέλεγκτα τη  στάνη του ένας κτηνοτρόφος, οι κατασκευές  του οποίου, παράνομα κατά τη γνώμη τους,  καταλαμβάνουν  τεράστια έκταση.

«Έχει αλλοτριώσει την περιοχή με τη  διάνοιξη πολλών παράνομων δασικών δρόμων μα το χειρότερο είναι πως καταστρέφει τη χλωρίδα όλης της περιοχής και εξαφανίζει την ανθοφορία της  με την  καθημερινή της βόσκηση από  το μεγάλο κοπάδι του (έχει περισσότερα από 500 αιγοπρόβατα) που κατατρώει όποια φυτά βρεθούν στο πέρασμά του», αναφέρουν και προσθέτουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Χίου ετοιμάζεται και πάλι να δημοπρατήσει  τη μικρή αυτή περιοχή  προς ενοικίαση, θεωρώντας την βοσκότοπο, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την τραγική κατάσταση των κατοίκων μετά την καταστροφή που υπέστησαν, του φυτικού και ζωικού περιβάλλοντός της, ούτε πως η ενέργειά του αυτή «θα έχει  αποτέλεσμα  την εξαφάνιση  της μελισσοκομίας στη Σιδηρούντα, η οποία παραδοσιακά αναπτύσσεται  από την εποχή των παππούδων μας».

Μέσα από την επιστολή τους ζητάνε από τη Διεύθυνση Δασών να παρέμβει σταματώντας την ολοκλήρωση της καταστροφής του χωριού τους, απομακρύοντας τον κτηνοτρόφο και αποχαρακτηρίζοντας την περιοχή ως βοσκότοπο.

«Πριν από χρόνια ο κ. Φεγγουδάκης ήθελε να κτίσει ξενοδοχείο στη συγκεκριμένη περιοχή και τώρα με ευθύνη του Δήμου Χίου έγινε στάνη. Τι ειρωνία..!», καταλήγουν οι ίδιοι.

πηγή: politischios.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *