Δικαστήριο στις ΗΠΑ αρνείται να προστατέψει τις μέλισσες από τα τοξικά εντομοκτόνα!

Συντριπτικό πλήγμα στη μελισσοκομία των ΗΠΑ έφερε δικαστική απόφαση του Νοεμβρίου(2016) στην Καλιφόρνια.  Το δικαστήριο τάχθηκε κατά των μελισσοκόμων σε μια δίκη που στόχευε στην προστασία των μελισσών και του ευρύτερου περιβάλλοντος από ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας των χαλαρών κανονισμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στο ζήτημα της επικάλυψης των σπόρων με συγκεκριμένα εντομοκτόνα που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών.

A beekeeping expert shows a beehive honeycomb frame at the Apiarian Research Centre in Godollo, 25 km east of the Hungarian capital Budapest,

«Είναι απίστευτο ότι ένας δικαστής, η EPA ή οποιοσδήποτε με κοινή λογική δε θα ρύθμιζε τη χρήση των παρασιτοκτόνων, ειδικά όταν η επικάλυψη των σπόρων με αυτά εφαρμόζεται ευρέως και όλο και περισσότερες μελέτες την ενοχοποιούν για θανάτους μελισσών. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι μελισσοκόμοι της χώρας μας, το περιβάλλον και η τροφική αλυσίδα χρειάζονται προστασία από τα αγροχημικά συμφέροντα και είναι δουλειά της EPA να το κάνει.» δηλώνει ο Andrew Kimbrell, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Οι εν λόγω επιστρώσεις των σπόρων αφορούν τα νεονικοτινοειδή γνωστά και ως neonics που συνδέονται άμεσα με την υψηλή θνησιμότητα αποικιών μελισσών, την ρύπανση των υδάτων και  πολλούς κινδύνους για πτηνά και άλλα ωφέλιμα είδη. Συγκεκριμένα σπόροι καλαμποκιού και σόγιας με τέτοια επικάλυψη έχουν φυτευτεί σε περίπου 600 εκατομμύρια  στρέμματα στις ΗΠΑ, μακράν η πιο επεκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων στην ήπειρο.

Η EPA έχει εξαιρέσει τους σπόρους από την υποχρεωτική σήμανση, παρά τη γνωστή τοξικότητα τους. Αυτή η εξαίρεση ήταν η βάση της αγωγής που κατατέθηκε από το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) εκ μέρους  των μελισσοκόμων.

neonic-treated-seed

«Οι ευρύτερες συνέπειες αυτής της απόφασης βάζουν τα καρφιά στο φέρετρο της μελισσοκομίας. Φυσικά σαν μελισσοκόμος ανησυχώ για το βιοπορισμό μου, αλλά και το ευρύ κοινό θα πρέπει να ανησυχήσει. Περισσότερο από το ένα τρίτο της διατροφής ενός μέσου ατόμου παράγεται από τους επικονιαστές που εγώ διαχειρίζομαι.» αναφέρει ο Jeff Anderson μελισσοκόμος και παραγωγός μελιού και κύριος ενάγων της υπόθεσης.

Πάντως ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση στη βάση της διοικητικής διαδικασίας και όχι στο θεμελιώδες ζήτημα της. Για την ακρίβεια, ο δικαστής στο συμπέρασμά του τόνισε ότι το Δικαστήριο είναι φιλικά προσκείμενο απέναντι στις μέλισσες και τους μελισσοκόμους και πως πιθανόν η EPA θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να τους προστατέψει, αλλά αυτές τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρει η ίδια Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Η CFS που εκπροσωπεί όλους τους ενάγοντες δηλώνει πως εξετάζουν όλες τις επιλογές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *