Εκφράζονται φόβοι πως το ένα τέταρτο των μελισσών στο νησί Καγκουρό της Αυστραλίας χάθηκε εξαιτίας των πυρκαγιών

Οι οικολόγοι έχουν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της μοναδικής και απειλούμενης άγριας ζωής στο νησί του Καγκουρό, όπου οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει χιλιάδες ζώα. Το νησί Καγκουρό, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Αυστραλίας θεωρείται από πολλούς το τελευταίο καταφύγιο της Ιταλικής Μέλισσας (Apis mellifera ligustica).

Οι πυρκαγιές στο νησί, στη νότια Αυστραλία, έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρώσει 155.000 εκτάρια, περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του νησιού. Το νησί θεωρούνταν εξαιρετικά παρθένο και ιδανικό για τις μέλισσες. Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 από τις 4.000 κυψέλες του νησιού υπέστησαν ζημιά απ’ τη φωτιά.

Οι περισσότερες κυψέλες ήταν κατασκευασμένες από ξύλο το οποίο είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό. Η μελισσοκομική επιχείρηση του Peter Davis έπαθε μεγάλη ζημιά, καθώς οι 400 απ’ τις 1000 κυψέλες του κάηκαν, μαζί με το σπίτι και την αποθήκη του γιου του, στην οποία υπήρχαν και 600 κιλά μέλι, το οποίο μετατράπηκε σε μια κολλώδη πισίνα.

Ορισμένες από τις κυψέλες τους εξακολουθούν να απειλούνται από την πυρκαγιά. Στο νησί δεν επιτρέπεται να εισαχθούν μέλισσες από άλλες περιοχές, καθώς έχει τεθεί σε καραντίνα, προκειμένου να προστατευθεί η Ιταλική Μέλισσα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί ερευνητές έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο “καθαρή” είναι τελικά η Λιγκούστικα που βρίσκεται στο νησί Καγκουρό.

πηγή: abc.net.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *