Αν και συνήθως οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι ελαφρώς ξινές, είναι ανοιχτές σε διάφορους γλυκούς πειραματισμούς!
Χρόνος Εκτέλεσης
1 ώρα |
Μερίδες
3-4 βαζάκια |
Δυσκολία
Σχετικά εύκολο |
Συστατικά:
5 πορτοκάλια με τη φλούδα τους, χωρίς τα κουκούτσια
2 νερατζολέμονα ή κιτρολέμονα με τη φλούδα τους, χωρίς τα κουκούτσια
1 λεμόνι με τη φλούδα του, χωρίς τα κουκούτσια
1½ κούπα μέλι (κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο)
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
Ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αφού πλύνετε καλά όλα τα εσπεριδοειδή (καλό είναι να προτιμήσετε βιολογικά γιατί τα φρούτα θα μπουν με τη φλούδα) τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε προσεκτικά τις λευκές ίνες και τα κουκούτσια. Όσο καλύτερα τις αφαιρέσετε τόσο πιο διαυγές θα είναι το χρώμα της μαρμελάδας και δεν θα πικρίζει. Γεμίζετε μία ή δύο, αν δεν χωράνε, κατσαρόλες με νερό, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 24 ώρες ανακατεύονταν ανά διαστήματα. Στη συνέχεια βάζουμε τις κατσαρόλες όπως είναι στο μάτι, χωρίς να αλλάξετε το νερό και βράζετε τα εσπεριδοειδή για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βάζετε λίγα λίγα στο μπλέντερ. Μπορείτε να αφήσετε μερικά ώστε να τα ψιλοκόψετε με το μαχαίρι αν θέλετε η μαρμελάδα σας να έχει μικρά κομμάτια. Στον πολτό που θα δημιουργηθεί προσθέτετε το χυμό από 2 πορτοκάλια και το μέλι. Για κάθε 1 ποτήρι από αυτόν τον φρουτοπολτό αναλογεί και 1 ποτήρι ζάχαρη.
Τα βάζετε όλα στην κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση και στη συνέχεια αφήνετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά. Το μυστικό είναι να αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα τους αφρούς ώστε να πετύχετε ακόμα πιο διαυγές χρώμα. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμη βάλτε μια κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν με το κουτάλι μπορείτε να χωρίσετε τη μαρμελάδα στη μέση και δεν ενώνεται και πάλι τότε μπορείτε να την τοποθετήσετε σε βαζάκια, τα οποία έχετε αποστειρώσει πριν, βάζοντάς τα στο φούρνο. Γεμίστε μέχρι επάνω, κλείστε και γυρίστε το βάζο ανάποδα.
* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *
Από τον Στράτο Σαραντουλάκη
Φωτογραφίες: Tasty Yummies