Σπάνιο βίντεο καταγράφει βαρρόα να προσβάλει μέλισσα πάνω σε άνθος

Ένα σπάνιο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, καταγράφει το άκαρι βαρρόα (Varroa destructor) να προσβάλει μια συλλέκτρια μέλισσα καθώς αυτή εργάζεται πάνω στο άνθος. Η Βαρρόα πρωτοεμφανίστηκε κάπου στην Σιγκαπούρη το 1951 και έφτασε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Με την εμφάνιση της η βαρρόα εξαφάνισε σχεδόν το σύνολο της τότε μελισσοκομίας στην Ελλάδα αφού ουδείς γνώριζε το νέο εχθρό που στην αρχή την παρομοίαζαν ως το( μικρό καβούρι), φυσικά τότε χάθηκαν στο σύνολο τους και οι πολλές αυτόχθονες φυλές μελισσών που υπήρχαν ανά την Ελλάδα άλλα και τα άγρια μελίσσια που υπήρχαν πάντα έως τότε σε κουφάλες δέντρων και σε βράχους.

Το ακάρι αυτό πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στα κλειστά κελιά του γόνου, δείχνοντας προτίμηση στα κηφηνοκελιά, όπου μπορεί και γεννά περισσότερα αυγά (έως και 7), από τα οποία τελειοποιούνται ακόμη και τα μισά. Η βαρρόα δεν σκοτώνει την μέλισσα αλλά καθώς την παρασιτεί της προκαλεί εξασθένιση με αποτέλεσμα σε μεγάλη προσβολή το μελίσσι να είναι πιο ευάλωτο σε ασθένειες.

Είναι γεγονός πλέον και όπως αποδεικνύεται και από το βίντεο ότι είναι αδύνατον να απαλλαγεί κανείς πλήρως από ακάρι καθώς οι μέλισσες αργά ή γρήγορα θα το ξανασυναντήσουν στη φύση.

με στοιχεία από: http://kthnotrofia.pblogs.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *