Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την γενετική τροποποίηση των μήλων ώστε να καθυστερεί το μαύρισμα. Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τους καλλιεργητές των ΗΠΑ να παράγουν και να πωλούν αυτού του είδους τα μήλα στο εμπόριο…
Η απόφαση όμως αυτή εξόργισε πολλούς παραγωγούς μήλων που υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες πρέπει να επισημαίνονται ως τέτοιες. Πολλοί καλλιεργητές φοβούνται ότι οι καταναλωτές θα σταματήσουν να τρώνε μήλα απ’ τη στιγμή που δεν θα μπορούν να τα διακρίνουν.
Τα γενετικά τροποποιημένα μήλα που δεν μαυρίζουν αναπτύχθηκαν από την Καναδική Okanagan Specialty Fruits. Περιέχουν γονίδια από άλλα μήλα που παράγουν μικρές ποσότητες πολυφαινολοξειδάσης, το ένζυμο που προκαλεί το χαρακτηριστικό μαύρισμα στο μήλο. Τα γονίδια αυτά “απενεργοποιήθηκαν” με μια διαδικασία που ονομάζεται γονιδιακή σίγηση, ή παρεμβολή RNA, έτσι ώστε η παραγωγή της πολυφαινολοξειδάσης να είναι πολύ χαμηλή.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γενετικά τροποποιημένα μήλα είναι απίθανο να αποτελέσουν κίνδυνο για άλλα φυτά στις ΗΠΑ ή στο περιβάλλον. Όμως καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών, κάτι που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι καλλιεργητές μπορούν να φυτεύουν και να πωλούν τα μήλα χωρίς την έγκριση του FDA.
«Το μόνο που έχουμε κάνει είναι να περιορίσουμε ένα ένζυμο. Δεν έχουμε προσθέσει τίποτα και η διατροφική αξία των μήλων αυτών είναι η ισοδύναμη με των συμβατικών» δήλωσε ο Neal Carter, πρόεδρος και ιδρυτής της Okanagan. Το πως θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές, αν θα τα προτιμήσουν ή όχι, αλλά και τις επιπτώσεις θα τις δούμε στο μέλλον.
Chemical & Engineering News