Loading

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μελισσοκόμος

Έπειτα από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με το εμπορικό κομμάτι του μελιού, η αγάπη μου για τη φύση με οδήγησε στον πρωτογενή τομέα, και από την τυποποίηση και διανομή στην παραγωγή. Η πρώτη επαφή μου με τις μέλισσες ήταν μια αφορμή για να έρθω σε επαφή με τη φύση. Γοητευμένος από την κοινωνία των μελισσών αποφάσισα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία πιο εντατικά. Κάπως έτσι ξεκίνησα παίρνοντας τα πρώτα μου μελίσσια.

Από τότε αυξάνω συνεχώς τον αριθμό τους, παράγοντας συστηματικά μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον. Είμαι καθημερινά ευγνώμων που έχω την ευκαιρία και το προνόμιο να είναι μελισσοκόμος.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Μελισσοκόμος

Αφεσμός ή σμηνουργία ονομάζεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία ένα μέρος του πληθυσμού ενός μελισσιού εγκαταλείπει την κυψέλη οδεύοντας προς τη δημιουργία μιας καινούργιας αποικίας, λόγω του συνωστισμού και της έλλειψης χώρου. Μεταφορικά λοιπόν εγκαταλείποντας και εγώ την πόλη για μια νέα ζωή στην επαρχία, σμηνούργησα για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, εργάστηκα σε γραφεία και εταιρείες αλλά κάποια στιγμή κουρασμένος απ' τους ρυθμούς της πόλης και παρά την απουσία ουσιαστικού σχεδίου αποκέντρωσης, αποφάσισα να πάρω τα βουνά για μια νέα ζωή με αυτάρκεια και αυτονομία.

Δεν προέρχομαι από μελισσοκομική οικογένεια, δεν είμαι δηλαδή 2ης ή 3ης γενιάς μελισσοκόμος, αλλά πρώτης! Αυτό σημαίνει ότι δεν βρήκα τίποτα έτοιμο. Ψάχνοντας στην αρχή στα τυφλά και προσπερνώντας τις δυσκολίες έγινα νομάς μελισσοκόμος των Τζουμέρκων και όπως οι παλιοί κτηνοτρόφοι μετακινούνταν απ' τις αετοκορφές στα χειμαδιά έτσι και εγώ, ακολουθώ τις μέλισσες.

APIS MELLIFERA MACEDONICA

Συλλέκτρια μέλισσα

Οι μέλισσες μας ανήκουν στην οικογένεια Apis mellifera macedonica. Θεωρούνται από τις πιο ήρεμες και ευγενικές μέλισσες, με πολύ καλή ικανότητα προσανατολισμού (δύσκολα θα παραπλανηθούν) και μεγάλη ακτίνα δράσης. Είναι μικρόσωμες με πυκνό σκούρο τρίχωμα και μεγάλη προβοσκίδα που φτάνει έως 6,7mm μήκος. Την άνοιξη αναπτύσσουν πάρα πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Θεωρούνται από τις καλύτερες στην παραγωγή μελιού και είναι πολύ οικονόμες.

Παρουσιάζουν πολύ μικρές τάσεις λεηλασίας αλλά σμηνουργούν με την πρώτη ευκαιρία· ίσως γιατί εκτρέφονταν για αρκετούς αιώνες σε κοφίνια. Είναι ανθεκτικές στο κρύο (θα επιβιώσουν το χειμώνα ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες) αλλά και τις ασθένειες. Σ' αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σχολαστικές με την καθαριότητα στην κυψέλη, προετοιμάζοντας και απολυμαίνοντας πολύ καλά τις κηρήθρες πριν αυτές χρησιμοποιηθούν, χρησιμοποιώντας αρκετή πρόπολη.

Πιστεύουμε ότι το μέλι πρέπει να εξάγεται από την κηρήθρα χωρίς καμία επεξεργασία, στην πιο αγνή μορφή του. Γι αυτό το λόγο το μέλι μας δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο της παραγωγής του (άθερμο μέλι) και δεν αναμειγνύουμε διαφορετικά είδη μελιού (χαρμάνια).