Loading

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι, μετακινούμε δηλαδή τα μελίσσια μας ανάλογα με τις ανθοφορίες της εποχής. Ξεκινάμε από τους πρόποδες της Πίνδου την άνοιξη και ανηφορίζουμε σε μεγαλύτερα υψόμετρα κατά το καλοκαίρι, στις βελανιδιές και τα ελατοδάση. Το φθινόπωρο μετακινούμαστε στα ρείκια και τις κουμαριές. Ξεχειμωνιάζουμε στον κάμπο της Άρτας όπου ο χειμώνας είναι ηπιότερος.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι της Πίνδου. Μετακινούμε τα μελίσσια μας ανάλογα με την εποχή και την ανθοφορία. Η Πίνδος άλλωστε ήταν ανέκαθεν αρχέγονη εστία νομαδισμού και όπως οι πρόγονοί μας τσοπαναραίοι μετακινούσαν τα κοπάδια τους απ' τα ορεινά στα χειμαδιά, έτσι και εμείς ακολουθούμε τις μέλισσες σε ένα ατέρμονο ταξίδι αναζήτησης τροφής.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Στις πλαγιές του Κορφοβουνίου, γύρω απ' τη λίμνη Πουρναρίου και σε υψόμετρο 400-500 μέτρων συλλέγουμε το μέλι ερείκης (σουσούρα) κατά τους φθινόπωρινούς μήνες. Έχει χρώμα κοκκινωπό με χαρακτηριστικό, λεπτό άρωμα και παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, πρωτεΐνες και φαινόλες, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γυρεόκοκκων.

ΣΤΑ ΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

Στα όρη του Βάλτου, στη νότια Πίνδο, συλλέγουμε το μέλι καστανιάς και βελανιδιάς (δασόμελο) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της βελανιδιάς, σε συνδυασμό με τις νεκταροεκκρίσεις της καστανιάς προκύπτει ένα πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο παχύρρευστο μέλι, πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας.

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Το φθινόπωρο στα ορεινά δάση της Πίνδου σε υψόμετρο 600-800 μέτρων, σε μια περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000, συλλέγουμε το μέλι κουμαριάς. Εδώ, μακριά από καλλιέργειες, συλλέγουμε επίσης γύρη, από μια πανδαισία γυρεοδοτικών φυτών, αλλά και πρόπολη από μία ρητίνη που εκκρίνει η λαδανιά.

ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Στην καρδιά της άνοιξης όταν ανθίζει η πορτοκαλιά, επιστρέφουμε στην πεδιάδα της Άρτας. Από την πορτοκαλιά προκύπτει ένα πολύ αρωματικό και ανοιχτόχρωμο μέλι γεμάτο από την γεύση των εσπεριδοειδών, το οποίο φημίζεται για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση.

ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ

Προς το τέλος της άνοιξης στις ανθισμένες πλαγιές του Ξηροβουνίου, που ορθώνεται ανάμεσα στους ποταμούς Λούρο και Άραχθο, συλλέγουμε το ανοιξιάτικο ανθόμελο από μια πανδαισία αγριολούλουδων και αγριοβοτάνων που φύονται στην περιοχή όπως η ασφάκα το παλιούρι και η ρίγανη.

ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΟΡΗ

Νωρίς την άνοιξη μεταφέρουμε τα μελίσσια στον ορεινό όγκο του Μακρυνόρους, που αναπτύσσεται στα ανατολικά παράλια του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 400-500 μέτρων, για το ανοιξιάτικο ρείκι. Το μέλι που παράγεται απ’ το φυτό αυτό είναι κοκκινωπό γλυκό, αρκετά αρωματικό και πλούσιο σε σίδηρο. Η συγκομιδή του όμως είναι σπάνια, λόγω της εποχής. Εδώ στα ορεινά, μακριά από καλλιέργειες συλλέγουμε και την εξαιρετικής ποιότητας γύρη του φυτού αυτού.

ΤΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ

Κατά το τέλος του φθινοπώρου κατεβάζουμε τα μελίσσια στα χειμαδιά, στα πεδινά της Άρτας, για να ξεχειμωνιάσουν, μιας και ο χειμώνας είναι πιο ήπιος. Στην περιοχή αυτή, που εκτείνεται απ' το γεφύρι της Άρτας μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο, διατηρούμε και ένα σταθερό μελισσοκομείο απ' το οποίο παράγουμε τις βασίλισσες μας.

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Το Ορεινό Μέλι διατίθεται άθερμο, χωρίς παστερίωση και χωρίς καμία άλλη επεξεργασία, στην πιο αγνή μορφή του. Όσοι το επιθυμείτε μπορείτε να παρευρεθείτε κατά τον τρύγο, όπου και θα παραλάβετε το μέλι με το που εξάγεται από την κηρήθρα για να το διαπιστώσετε και ιδίοις όμμασι. Βρισκόμαστε στο 4ο χλμ Άρτας - Κορωνησίας. τηλ: 26810 35121, 35161