Άνοιξη στο βουνό

Στο μελισσοκομείο στην Πίνδο, στα 550μ., κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράψαμε ήταν 2°C, κάτι που εδώ και 10 χρόνια που κάνουμε μετρήσεις δεν είχε ξανασυμβεί.

Άνοιξη στο μελισσοκομείο.

Έτσι, παρά το απογοητευτικό φθινόπωρο, τα μελίσσια βγήκαν απ’ το χειμώνα χωρίς απώλειες, προσμένοντας την άνοιξη. Φέτος αποφασίσαμε ένα μεγάλο μέρος του κοπαδιού να μεταφερθεί στον κάμπο για την πορτοκαλιά και τα υπόλοιπα να παραμείνουν στα ημιορεινά για το ρείκι και την κουτσουπιά.

Στον κάμπο οι πορτοκαλιές τα τελευταία χρόνια υπέφεραν από το μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή, όμως επειδή φέτος φαίνονταν να ανακάμπτουν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μεταφορά.

Το μελισσοκομικό εργαστήριο.

Απ’ την άλλη στο βουνό οι ανθοφορίες μπορεί να μην έχουν την έκρηξη της πορτοκαλιάς, έχουν το πλεονέκτημα όμως ότι διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι το καλοκαίρι όπου θα μεταφερθούν στα ορεινά για τα δασόμελα. Οι τελευταίες βροχές ήταν απαραίτητες και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Ας έχουμε μια καλή μελισσοκομική χρονιά, με υγιή και δυνατά μελίσσια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *