Σαραγλί Θάσου

Το σαραγλί είναι ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν! Σε όλη την Ελλάδα είναι με φύλλα και γέμιση. Στη Θάσο όμως παρασκευάζεται μόνο με τρία χοντρά φύλλα ζύμης, μπόλικο ελαιόλαδο και το εξαίσιο πευκόμελό της.

time

Χρόνος Εκτέλεσης
145′ Λεπτά
merides

Μερίδες
10-12
difficulty

Δυσκολία
Μέτριας δυσκολίας

Υλικά για τη ζύμη:
500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για τα φύλλα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπου 300 ml (1½ κούπα) νερό

Υλικά για τη γέμιση:
μπόλικη καρυδόψιχα τριμμένη

Υλικά για το σιρόπι:
400 ml (2 κούπες) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
340 γρ. (1 κούπα) μέλι

Εκτέλεση – Ζύμη:
1. Για το σαραγλί Θάσου, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό.
2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστέι για 30 λεπτά.
3. Τη χωρίζουμε στα τρία.
4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο 32 x 50 εκ.
5. Σουρώνουμε το ένα φύλλο σαν πλισέ και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32-34 εκ. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα.
6. Ραντίζουμε τα φύλλα με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει

Εκτέλεση – Σιρόπι:
1. Βράζουμε όλα τα υλικά για 7-8 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι).
2. Περιχύνουμε το κρύο σαραγλί με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να απορροφηθεί.
3. Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

πηγή: gastronomos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *