Τα Κρητικά ξεροτήγανα του γάμου αλλά και της Πρωτοχρονιάς

Ένα πολύ ωραίο αλλά και πολύ μπελαλίδικο γλυκό που φτιάχνουμε στην Κρήτη σε γάμους, βαφτίσια αλλά και κάθε Πρωτοχρονιά. Χρειάζεται μεγάλη μαεστρία για να πετύχεις το σχέδιο που μοιάζει με τριαντάφυλλο.

xero

time

Χρόνος Εκτέλεσης
30 λεπτά
merides

Μερίδες
εξαρτάται από το πόσα θα καταφέρετε να φτιάξετε σωστά…
difficulty

Δυσκολία
Σχετικά δύσκολο

 

Συστατικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά αλάτι
νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Συστατικά για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό νερό
5-6 κουτ. σούπας κανέλα
1/2 κρασοπότηρο μέλι
λεμόνι
καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι. Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο. Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Λίγα μυστικά ακόμα:
Συχνά τα ξεροτήγανα τα κάνουν δύο άνθρωποι μαζί για πιο γρήγορα και τέλειο λουλουδένιο αποτέλεσμα. Ο ένας τυλίγει γρήγορα στο τηγάνι τη λωρίδα καθώς ο άλλος του τη δίνει. Στην Κρήτη λένε “Να μην τα κάνετε μόνοι σας γιάντα δεν θα μοιάζουν με όμορφο τριαντάφυλλο”.

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. (Τώρα για τα ξεροτήγανα κάνουμε μια παραχώρηση…) *

πηγή: Κρητική Διατροφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *