Οι περισσότεροι συνδυάζουν το τυρί με το κρέας ή τα αλλαντικά, όμως όπως γνωρίζουμε καλά εμείς στην Κρήτη, το τυρί συνδυάζεται άψογα και με το μέλι. Οι γεύσεις τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά αλλά αλληλοσυμπληρώνονται εξαιρετικά. Η ιστορία τους ξεκινάει από την αρχαιότητα όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Δίας όταν ήταν φυγαδευμένος από την μητέρα του Ρέα, μεγάλωσε στο όρος Δίκτη με τη φροντίδα της κατσίκας Αμάλθειας.
![]() Χρόνος Εκτέλεσης
5 λεπτά |
![]() Ποσότητα
6 |
![]() Δυσκολία
Εξαιρετικά εύκολο |
Συστατικά:
Τυρί (συνήθως γραβιέρα, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε αρκετά εδώ)
Μέλι (προτιμήστε πιο λεπτόρρευστα και αρωματικά μέλια πχ πορτοκαλιάς, ερείκης, θυμαρίσιο ή για πιο γκουρμέ κουμαριάς)
Εκτέλεση:
Κόβουμε την γραβιέρα σε μικρά κομμάτια και τα βουτάμε στο μέλι. Ακούγεται απλό αλλά μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές παραλλαγές με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα το χαλούμι μπορεί να σας δώσει εντελώς άλλο αποτέλεσμα από την γραβιέρα. Σκεφτείτε επίσης ότι και διαφορετικές ποικιλίες μελιού στο ίδιο τυρί θα δώσουν διαφορετικές γεύσεις. Πειραματιστείτε και καλή όρεξη.
* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *