Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς ζάχαρη

Πρόσφατα ανακαλύψαμε το The Saucha Life και έχουμε ενθουσιαστεί ιδιαίτερα. Εκεί βρήκαμε και αυτήν την συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο χωρίς ζάχαρη, αλλά με μέλι.

xalvas

time

Χρόνος Εκτέλεσης
10 λεπτά
merides

Ποσότητα
7-10 μερίδες
difficulty

Δυσκολία
Πολύ εύκολο

Το χαλβά τον εκτιμώ όχι μόνο για την ωραία του γεύση αλλά γιατί είναι και μια τρανταχτή απόδειξη της ελληνικής φιλοξενίας: δεν υπάρχουν πολλά μέρη στο κόσμο που θα σε κεράσουν τόσο νόστιμο γλυκό μετά το τέλος ενός γεύματος.  Μιας και δεν έχει κρέμες και σοκολάτες είναι φαινομενικά αθώος και αυτό που λέμε «ελαφρύ γλυκάκι» μέχρι να τον φτιάξεις σπίτι και να συνειδητοποιήσεις τους τόνους ζάχαρης που βάζουν στο σιρόπι. Κι επειδή τον αγαπώ πολύ τον χαλβά, καιρό τώρα σκεφτόμουν να φτιάξω την πιο υγιεινή Σαουτσική εκδοχή του. Αντικατέστησα λοιπόν το ηλιέλαιο με λάδι καρύδας (που είναι το πιο υγιεινό λάδι για κάψιμο όπως απαιτεί ο χαλβάς), τη ζάχαρη με μέλι και πρόσθεσα σπόρους κολοκύθας που είναι πλούσιοι σε Zinc και διάφορες μορφές της βιταμίνη Ε καθώς και αποξηραμένα γκότζι μπέρις, για βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τον έβαλα και σε αυτή τη τέλεια φόρμα (που έχει μεγάλη ιστορία) και το πείραμα πέτυχε απόλυτα!

Συστατικά:
120γρ λάδι καρύδας
200γρ σιμιγδάλι
280μλ μέλι
500ml νερό
1 στικ κανέλας
10 καρφάκια γαρίφαλο
Μια χούφτα σπόρους κολοκύθας
Μια χούφτα γκότζι μπέρις ή κράνμπερις

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι: σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και μετά από 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι. Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πάρει χρώμα. Μόλις έχει αρχίσει ελαφρά να ροδίζει αφαιρούμε από το σιρόπι το γαρίφαλο και τη κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι (αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσει να βγάζει καπνούς). Ανακατεύεις μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους κολοκύθας και τα γκότζι μπέρις. Αφήνεις να κρυώσει λίγο και βάζεις σε φόρμα!

* Το Ορεινό Μέλι συνιστά να μη μαγειρεύετε θερμαίνοντας το μέλι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45-50 °C γιατί έτσι χάνονται όλα του τα θρεπτικά συστατικά. *

πηγή: The Saucha Life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *