Smoothie γύρης. Ένα ρόφημα πλούσιο σε πρωτεΐνες!

Η γύρη είναι πραγματικά μία υπερτροφή με σημαντικές ιδιότητες για την υγεία μας. Κάθε μικρός πολύχρωμος κόκκος γύρης είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, πλούσιος σε αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα καθώς και υψηλές πηγές φυτοθρεπτικών και αντιοξειδωτικών.

Για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, να αποτρέψει μολυσματικές ασθένειες και να ανακουφίσει από την αλλεργία, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής. Η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών και συλλέγεται από τις μέλισσες, οι οποίες την χρησιμοποιούν ως τροφή για τον γόνο τους. Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι η γύρη δεν προέρχεται από καλλιέργειες αλλά από ένα περιβάλλον χωρίς φυτοφάρμακα, όπως το βουνό.

Αντιμετώπιση αλλεργίας
Η προσθήκη μικρής ποσότητας τοπικής γύρης μελισσών στη διατροφή σας, πριν από την εποχή αλλεργίας, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αντίσταση σε συμπτώματα όπως ο αλλεργική ρινίτιδα και να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων μακροπρόθεσμα. Οι μικρές ποσότητες βοηθούν τον οργανισμό να συνηθίσει, ενώ αναστέλλουν τη δραστικότητα των ιστιοκυττάρων εμποδίζοντας έτσι την αλλεργική αντίδραση.

Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι η γύρη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς. Ξεκινήστε δοκιμάζοντας πολύ μικρές ποσότητες (1/4 κουταλάκι του γλυκού) για να δείτε πώς αποκρίνεται το σώμα σας.

Μείωση της οστικής απώλειας λόγω οστεοπόρωσης
Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι η γύρη των μελισσών προστατεύει από την οστική απώλεια που σχετίζεται με την οστεοπόρωση, διατηρώντας τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών στα οστά.

Η γύρη είναι μια πλήρης τροφή η οποία αναμφίβολα δίνει ενέργεια. Η νωπή γύρη, ανάλογα με την φυτική της προέλευση, έχει ιδιάζουσα ευχάριστη, ελαφρώς γλυκιά, λουλουδένια γεύση σε αντίθεση με την αποξηραμένη που είναι πιο πικρή. Η γύρη πρέπει να διατίθεται στη φυσική της μορφή, δηλαδή νωπή, καθώς η αποξηραμένη γύρη είναι κατά 20-40% λιγότερο θρεπτική ενώ παρουσιάζει και απώλειες πολύτιμων αντιβιοτικών, ενζύμων και άλλων δραστικών ουσιών. Διατηρείται στην κατάψυξη.

Ακολουθεί μια τυπική σπιτική συνταγή σμούθι γύρης που θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε πολλές από τις ιδιότητες της γύρης:

time

Χρόνος Εκτέλεσης
5 λεπτά
merides

Μερίδες
1
difficulty

Δυσκολία
Πολύ εύκολο

 

Συστατικά:
1 μπανάνα
1 φλιτζάνι παγωμένο μάνγκο κομμένο σε κυβάκια
3 κουταλιές της σούπας αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης ή κουκουναρόσπορο
2 φλιτζάνια νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού γύρη μελισσών (το οποίο σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε έως και 1-2 κουταλιές)

Εκτέλεση:
Βάλτε τα όλα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω μερικούς κόκκους γύρης για γαρνιτούρα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η γύρη των μελισσών μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικούς. Αποφύγετε την αν είστε αλλεργικοί σε άλλα προϊόντα της μέλισσας. Όπως και με κάθε νέο φαγητό, δοκιμάστε πρώτα μια πολύ μικρή ποσότητα ώστε να δείτε πως αντιδρά ο οργανισμός σας. Ορεινή, νωπή γύρη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *